tunnel & lightbox

Christoph Keller
November 21 – December 19, 1998

Tunnel, 1998

Spiral wound wood hardboards (40 screwed together) 
250 x 200 x 1300 cm approx. overall 

Photo © Carsten Eisfeld

Tunnel, 1998

Spiral wound wood hardboards (40 screwed together) 
250 x 200 x 1300 cm approx. overall 

Photo © Carsten Eisfeld 

Tunnel, 1998

Spiral wound wood hardboards (40 screwed together) 
250 x 200 x 1300 cm approx. overall 

Photo © Christoph Keller

Lightbox, 1998

12 True-Light flourescent tubes, diffusion foil
Dimensions variable

 

Photo © Carsten Eisfeld

Original exhibition invitation (recto) 

tunnel & lightbox

Christoph Keller
November 21 – December 19, 1998
Previous
Next

The exhibition tunnel&lightbox consists of two works in space that complement and comment on each other.

 

Using simple material and construction principles, 40 hardboard panels are screwed together to form an approx. 75-meter-long band, which forms a spiral wound, hermetic, walk-in tunnel.

 

This tunnel runs from the foyer, bridging or 'tunneling' through the actual exhibition space (which can only be seen through the window from the courtyard) and ends in the gallery office. This is where the second work lightbox is located.


The tunnel through which the visitor passes is thus seen as an inverse sculpture, the crossing of which additionally widens the pupils, thus changing the visual conditions and cognitively preparing for the second work. At the same time, the path becomes what was otherwise the goal.

The work lightbox closes the window of the gallery office with a wooden panel from the outside world and replaces it with the panchromatic light of so-called Truelight tubes, which are used in real life, among other things, in light therapy for the treatment of seasonal affective disorder (SAD).

However, artificial light cannot really replace the window and thus creates an image inversely due to this deficiency. Keller works with frames and framework conditions, inside and outside, which at the same time play on forms of perception and expectations.

 

Earlier works also play with the relations of the subject to spatial and temporal situations. In addition, works from the Rundumfotografie series can be seen in the gallery's office and in the Postfuhramt as part of the Berlin Biennale.

 

Since 1997 a prototype of the sun mirror helioflex has been permanently installed on the roof of the building, directing light into the shaded gallery space when the sun shines. 

Search